2008. november 8., szombat

Egy új Adwords kampány buktatói

Egy új Adwords kampány buktatóiA Google hatalmas adatbázissal rendelkezik, és ezt használja is, emiatt igen jó a memóriája. Ha egy új kampányt indítok, ez jól is jöhet, meg nem is.

A kampány sikerességét sok minden befolyásolja. A sikeresség mértékét a Google a rendelkezésére álló adatok alapján méri és rangsorolja. Ilyen mérőszámok például az átkattintási arány (Click-Through Rate), a kulcsszó minősége (Keyword Quality Score) és a maga a fiók minősége is (Account Quality Score).

A CTR a kulcsszavakhoz rendelt viszonyszám. Azt mutatja, hogy hány kattintást értem el az összes megjelenésből. A kulcsszavak CTR átlaga adja a hirdetés CTR átlagát.

CTR értéke

< 5% gyakorolj még
5 - 10 % jól csinálod
10 – 20 % király vagy
> 20 % már taníthatod

 

A QS a Google rajongását mutatja a kulcsszavakért. Egy dinamikus mutatóról van szó, ami folyamatosan újra és újra számol. A QS értéke azt jellemzi, hogy a kulcsszó mennyire releváns a hirdetés szövegére, mennyire keresik a felhasználók, mennyire releváns a céloldal a hirdetésre, milyen jó a kulcsszó CRT értéke és így tovább. A konkrét érték egy arányszám 1/10-től 10/10-ig. Minél magasabb az érték, az annál jobb.

QS értéke

Gyenge valamit rosszul csinálsz
OK még javítanod kell
Kiváló csak így tovább
 
Nem csak a kulcsszónak, hanem az Adwords fióknak is van minőségi mutatója, sőt a céloldal URL-jének is. Ez mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy mennyibe fog kerülni egy kulcsszó és hogyan rangsorolja majd a hirdetésemet az Adwords.
 
De mi van, ha egy új fiókot nyitok vagy egy új kampányt indítok?
 
Ekkor kerül előtérbe a Google memóriája. Ha felépítek egy új kampányt, telepakolom a kulcsszavaimmal és megírom a hírdetés szövegét, akkor a Google beárazza, hogy mennyit kér az átkattintásért. Az összeget persze alapból meghatározza a konkurens hirdetők ajánlata, de nem csak ez.
 
A Google ilyenkor előhívja a memóriájából a fiókom múltját, eddig milyen jól csináltam a dolgom. Ha új fiókról van szó, akkor persze ilyen története nincs.
 
Nem hagyja ki, hogy megnézze, milyen jó a cél URL és a céloldal minősége. Talán meglepetés, de megvizsgálja, hogy a kulcsszó hogyan teljesített más hirdetésekben, más hirdetőknél. Igen, ha az elődöm, aki már hirdetett erre a szóra, vagy a konkurensem rosszul bánt a kulcsszóval, akkor annak én iszom meg a levét, mert a Google pesszimista a kulcsszóval kapcsolatban. Persze csak az elején, de ekkor igen magas kezdő minimum ajánlat is kijöhet.
 
Hogyan védekezhetem ez ellen? Ha olyan kulcsszóval járok így, ami fontos a kampány szempontjából, például erre van optimalizálva a céloldal, akkor előbb készítek egy kampányt olyan kulcsszavakkal, amire a fenti eset nem igaz. Futtatom a hirdetést egy-két hétig, amíg a CTR érték megemelkedik. Ekkor már optimista lesz velem szemben is, és a fiókkal szemben is a Google és ekkor becsatolom a kérdéses kulcsszót.
 
Amint a kulcsszó CTR értéke felmegy 2,5% fölé, a Google elgondolkodik azon, hogy ebből valami jó is kisülhet. Ha a CTR ezután ezen a szinten marad, vagy tovább emelkedik, akkor megváltozik a véleménye és a QS is jobb lesz.
 
Ez az eljárás úgy is működik, hogy a nem-szeretem-kulcsszóra készített kampányt először felfüggesztem és egy másik, jobban teljesítő kampánnyal felhúzom a céloldal-kampány páros QS értékét és ezután indítom el a kérdéses új kampányt.
 
Az elpazarolt forintokat úgy tudom tovább csökkenteni, hogy kezdetben, amikor még magas a fizetendő átkattintási díj, alacsony napi keretet adok a kampánynak. Így persze jóval kevesebb kattintást érek el, de ha jó a kulcszó-hirdetés-céloldal összeállítás, akkor rövid időn belül felmegy a CTR érték, és akkor már teljes gázzal düböröghet a reklám.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, követtem a javasoltakat, és alacsony napi kerettel keresgélem a jó kulcsszavakat, illetve finomítom az oldalt.
Azt tapasztalom, hogy a napi keretet már reggel 9-10 órára kimeríti a google. Miért nem osztja el egyenletesebben?
Köszi a segítséget.
Gábor